sreda, 21. avgust 2013

BALKAN SKOZI NAŠE OČI – Dopust malo drugače.Ste opazili, da je bila Printalnica v prvi polovici avgusta zaradi kolektivnega dopusta zaprta? V tem času smo z avtom naredili 3500km in predvsem po dolgem pa malo tudi počez prevozili Balkan. Veliko smo videli in se tudi dopustu primerno »nalenarili«. 

                                Start: Ljubljana, Slovenija. Cilj: otok Krf, Grčija

1. DAN Cilj: Starigrad, Hrvaška
Naša pot naj bi se začela v zgodnjih jutranjih urah. Seveda ni šlo vse po načrtih. Zadnje naročilo je prišlo ravno malo pred začetkom dopusta in kljub angažiranosti celotne ekipe je izvedba zahtevala veliko časa. Delo se je zavleklo v pozne nočne ure. Odločitev o nekajurni odložitvi odhoda je bila soglasna.
Odhod: 13:00. Pot: Ljubljana – Rijeka – Senj – Jablanac
Zaradi večurnega zamika odhoda smo morali izpustiti načrtovan ogled Plitvičkih jezer. Tudi do Starigrada nismo prišli. Ko smo vozili mimo Jablanaca, je utrujenost odločila, da se ustavimo v prvem kampu, ki ga zagledamo. Naleteli smo na zelo prijeten, majhen kamp ob morju,  s prijaznim lastnikom in tudi zelo ugodnimi cenami. Z veseljem bi ga priporočili, vendar ne vemo kako se je kamp imenoval, niti ne vemo točno v katerem kraju smo bili. Končno voda! Potem spanje.

     Delo dolgo v noč, naslenji dan pa morje! :)

2. DAN Cilj: Brela (Baška Voda), Hrvaška
Pot: Jablanac – Starigrad – Šibenik – Splt – Baška Voda
Ker prejšnji dan nismo dosegli zastavljenega cilja, je bila pot malo daljša. Krajši postanek smo naredili na avtocesti v bližini Šibenika, na postajališču z zelo lepim razgledom. Okoli opoldneva smo prispeli v Baško Vodo in se namestili v kampu Baško Polje. Lepo urejen kamp, blizu morja. Je pa zelo velik in posledično je tudi gneča na plaži velika.

                                          Razgled iz avtoceste.

3. DAN Cilj: lenarjenje J
Ker sta v bližini kampa dopustovala prijatelja smo v Baški Vodi skupaj ostali še en dan. Čez dan smo si privoščili malo klasičnega dopusta – poležavanje na plaži, kopanje, druženje. Zvečer smo se ob plaži sprehodili do Brele. Prijetna pot, ki pa ni primerna za preveč utrujene noge. Brela je znana kot lepo, turistično mesto. Takšno smo jo tudi spoznali, lepo in zaradi velikega števila ljudi zelo živahno.

                                          Brela                                                                       Foto: Lidija Marzel

4. DAN Cilj: Petrovac, Črna gora
Pot: Baška Voda – Ploče (Blace)
Že prvi dan smo ugotovili, da vedno ne gre vse po načrtu. Po načrtu bi morali že 4. dan prispeti v Črno goro. Na poti do tja smo se ustavili v majhnem kraju ob izlivu reke Neretve -  Blace, ki je znan predvsem po kajtanju. Plaže so lepe, peščene, a polne kajtarjev. Premamila nas je možnost spanja v apartmaju (ni bilo treba postavljati šotora J).

5. DAN Nov cilj: lenarjenje
Bili smo blizu meje z Bosno in zato smo se po dopoldanskem poležavanju odločili zapeljati do Mostarja. Pot je vodila mimo neštetih nasadov mandarin po katerih je znana pokrajina ob Neretvi. V Mostarju je bilo je neznosnih 42°C. Videli smo skok v Neretvo iz mosta (25m) in jedli dobre bosanske čevapčiče.

                                          Mostar, Bosna in Hercegovina

6. DAN Cilj: Petrovac, Črna gora (tokrat  zares J)
Pot: Blace – Dubrovnik – Budva – Petrovac
Na poti do Črne gore smo se ustavili v Dubrovniku. Malo smo se sprehodili po mestu in videli da so pomaranče že zrele. Kmalu za mejo smo postali lačni, poskusili črnogorske čevapčiče (ki so bili po našem okusu boljši od Bosanskih) in se dodobra nasmejali ob spoznanju, da je Evro uradna valuta Črne gore. Budvo smo samo prečkali, a smo si jo imeli zaradi precejšnje gneče na cesti med vožnjo čas vsaj malo ogledati. Ustavili smo se malo naprej od Petrovaca v kampu Maslina, ki nas je vse navdušil. Je zelo lepo urejen, lastniki so prijazni, do plaže je blizu, cene zelo ugodne, za povrh pa imajo še brezplačen Wi-Fi!

                                          Dubrovnik

7. DAN: Star cilj: Ohrid, Makedonija.  Nov cilj: nekje na poti do Igoumenitse, Grčija
Ker se že od vsega začetka nismo držali načrta, 8. dan pa smo morali biti že na Krfu, smo izpustili Ohridska jezera in do večera ostali v kampu. O Črni gori se sliši predvsem, da je lepa. Plaže so res lepe a zaradi tega tudi polne ljudi. Zvečer smo odrinili na pot proti Igoumenitsi, od koder gre trajekt na Krf.
Odhod: 17:00 Pot: Petrovac – Bar – Shkoder – Lezhe – Durres – Vlore – Sarande – Igoumenitsa
Google maps je izračunal, da bo pot do Igoumenitse trajala cca 7ur. Trajala je vsaj 2x več. O Albaniji je težko povedati kaj lepega. Ceste so zelo slabe, na njih vidiš krave, ki so tako rekoč del prometa, kočije, vozove, avtomobile v zelo slabem stanju, pa tudi kakšnega pretirano dobrega. Ljudje živijo slabo, v umazaniji. Sicer pa smo bili tam bolj kot ne po temi.

                                          Črna gora :)

8. DAN Cilj: Ipsos, Grčija
V Grčijo smo prispeli ob 7:00. Visoka raven adrenalina ob vožnji čez Albanijo je padla in zavedli smo se, da smo zelo zaspani. Nekaj ur smo spali kar v avtu ob cesti, potem pa nadaljevali pot do Igoumenitse, kjer smo šli na trajekt. Na Krfu smo bili v kraju Ipsos, v apartmajih Valentino.

                                          Pogled iz našega apartmaja

9. – 15. DAN Krf...
Z apartmajem smo bili zelo zadovoljni, s hrano v Grčiji ne toliko. Ker smo imeli avto smo se lahko vsak dan peljali na drugo plažo. Plaže na Krfu so resnično lepe, voda kristalno čista. Pogledali smo si plaže v krajih: Sidari (Canal d' Amour), Glyfada, Halikounas in Paleokastricia. Šli smo tudi v glavno (največje) mesto na Krfu, Kerkira kamor vozi tudi trajekt. Po dolgi poti smo si na Krfu privoščili tisti res pravi dopust. Za vse ljubitelje lepih, peščenih plaž in pravega poletnega vremena je Krf resnično pravi kraj!

    Canal d' Amour

16. – 17. DAN Star cilj: Petrovac, Črna gora  Nov cilj: Ljubljana, Slovenija
Vsega lepega je enkrat konec, čas ki smo ga preživeli na Krfu je hitro minil. Ker se na poti do Grčije nismo držali načrta in smo nekatere stvari izpustili, smo se imeli namen po poti nazaj ustaviti v Odrihu in se potem še za dva dni vrniti v kamp v Petrovacu. Iz Črne Gore bi morali iti do Plitvic in od tam potem v Ljubljano. Tudi tega načrta se nismo držali. Zaradi slabe izkušnje s potjo čez Albanijo nihče ni želel nazaj po isti poti. Odločili smo se, da gremo naravnost domov.
Odhod: 10:00 Pot: Ipsos – Igoumenitsa – Skopje – Beograd – Zagreb – Ljubljana
Ustavili smo se v manjšem kraju v Makedoniji kjer smo poskusili še makedonske čevapčiče. Bili so dobri, navdušile pa so nas predvsem izredno ugodne cene. Za 14€ smo se štirje zelo dobro najedli (solate, čevapčiči, lepinje, pijača), porcije pa so bile tako velike, da bi se lahko od tega dobro najedli vsaj še 2 osebi. Pogledali smo si še Skopje in Beograd. Malo naprej od Beograda smo noč prebili kar v avtu. Naslednji dan smo se ustavili še v Zagrebu in v Ljubljano prispeli v popoldanskem času.


                                                     Pa še ena iz Makedonije :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar