torek, 14. maj 2013

ZANIMIVOST: IZUM PRINTANJA

Štirje veliki (izumi), kot jim pravijo Kitajci, so štirje izumi na katere so Kitajci najbolj ponosni, imajo veliko zgodovinsko vrednost in so simbol Kitajskega razvoja na področju znanosti in tehnologije. To so:
  •    kompas
  •    smodnik
  •    izdelovanje papirja
  •    printanje

Ti izumi so imeli gromozanski vpliv na razvoj Kitajske civilizacije in prav tako velik vpliv na preostali svet. Za nas je zanimivo izdelovanje papirja in pa predvsem printanje.


IZDELOVANJE PAPIRJA

Zgodovina izdelovanja papirja sega vse do leta 105 našega štetja, ko je Cai Lun izdelal list papirja iz vlaken murve in drugih dreves, uporabil je tudi ribiške mreže, cunje in konopljo. Najnovejša arheološka odkritja pa so pokazala, da naj bi se izdelava papirja začela že 8 let pred našim štetjem. Papir se je za pisanje vsesplošno začel uporabljati v 3. stoletju, kot toaletni papir pa so ga na Kitajskem začeli uporabljati v 6. stoletju.PRINTANJE

Kitajski izum printanja s kosom lesa, uporabljen veliko pred izidom prve knjige leta 868, velja za prvo printanje v svetovni zgodovini.  Kitajci so tako bili prvi, ki so razumeli pomen komunikacije/sporočanja, ki se ohrani še mnogo let za nami. Kitajci so izumili dva načina printanja, praintanje s kosom lesa in printanje s postavljanjem črk.

Pri prvi tehniki so v kos lesa izrezljali črke, nanj nanesli črnilo in to pritisnili na papir. Printanje s kosom lesa je zelo ustrezalo značaju Kitajcev in se je zato bolj razširilo in uporabljalo kot način printanja s postavljanjem črk. 

Pri printanju s postavljanjem črk so na ploščo eno po eno razvrstili črke in tako sestavili stavke. S pomočjo segrevanja so črke pritrdili na podlago in tako so dobili matrico. Nanjo so nanesli črnilo in potem vse skupaj odtisnili na papir. Morali so imeti vsaj 20 kopij vsake črke (črka se na enem izpisu lahko večkrat ponovi), imeli pa so tudi različne tipe pisav. Črke so bile sprva iz gline in niso bile preveč obstojne, kasneje pa so jih začeli izdelovati iz brona.


To so bili začetki, do razvoja sodobnega printanja pa je seveda preteklo še kar nekaj časa.Ni komentarjev:

Objavite komentar